Prawie każdy kocha przekąski. Chrupiące mini dania są hitem nie tylko w kinach, ale i w domu. Bardzo popularne są nachosy. Dzisiaj nie trzeba już szukać restauracji specjalizującej się w kuchni rodem z Meksyku. Jak się postarasz, nachosy dojadą do Twojego domu. Możesz cieszyć się nimi, kiedy tylko chcesz. Sprawdź, skąd się wzięły nachosy — historia powstania, propozycje podania wprowadzą Cię w świat kreatorów kuchni, która musiała powstać z niczego na szybko.
1. Nachosy — historia powstania, propozycje podania
2. Nachos Especiales — wyrazisty smak dla wszystkich
Nachosy to przekąski, które można podawać przy różnych okazjach. Można powiedzieć, że nachos podaje się głównie na imprezach, gdzie organizatorzy nie chcą koncentrować się na gotowaniu wymyślnych potraw, za to chcą zaskoczyć swoich gości super smakiem. Takie danie znakomicie sprawdzi się na imprezie, która trwa całą noc. Dodatkiem mogą być ziarna kukurydzy, z których można przyrządzić popcorn.
Nachosy — historia powstania, propozycje podania
Nachos to meksykański wynalazek kulinarny z 1943 roku. Twórcą dania jest Ignacio Nacho Anaya, który w tamtym czasie pracował w Victoria Club, zlokalizowanym w Piedras Negras. Jedna wersja podaje, że stała klientka klubu poprosiła Ignacio o przygotowanie dania, jakiego jeszcze nie było. Inna wersja podaje, że mieszkańcy Eagle Pass pojawili się w klubie w czasie, gdy nie było szefa kuchni i trzeba było na szybko przygotować im coś do jedzenia. Jeszcze inna wersja to taka, która podaje, że do restauracji przybyli żołnierze z USA (lub ich żony). Ignacio stworzył danie, w skład którego wchodziły tortille z tartym serem, udekorowane papryczkami jalapeno. Współczesna wersja nachos uwzględnia sosy (na przykład sos guacamole, sos zwany salsą). Można podawać nachosy z fasolą, z kwaśną śmietaną czy z mięsem mielonym. Smakowite trójkąty mogą więc inspirować do kulinarnych eksperymentów pod względem skomponowania sosu według własnej receptury.
Nachos Especiales — wyrazisty smak dla wszystkich
Nazwa Nachos Especiales powstałą wraz z wynalezieniem dania. Ignacio Nacho Anaya był dopytywany przez gości Victoria Club o nazwę dania, więc na miejscu ja wymyślił. Specjalność Ignacia dość szybko zdobyła popularność w Meksyku. Z czasem przepis pojawił się w książkach kucharskich. Wiele zasługi w popularyzacji dania w USA miała Carmen Rocha. Natomiast w 1976 roku największą sławę nachosom zapewnił Frank Liberto, który sprawił, że stały się daniem stadionowym. Zaczął też sprzedawać nachosy w kinach. Twórca nachosów nie doczekał tak wielkiego sukcesu swojego dania — zmarł w 1975 roku. Międzynarodowy Dzień Nacho odbywa się w październiku w meksykańskim Piedras Negras.