in

Savoir-vivre zakupów spożywczych

Zakupy spożywcze to nieodłączny rytuał każdego z nas. Jeżeli zachowamy pewnie zasady przy ich robieniu nie tylko zmniejszymy rachunek, który będziemy musieli zapłacić przy kasie ale i również przyniesiemy do domu tylko te produkty, które są dla nas ważne i nie zostaną przez nas wyrzucone do śmieci ze względu np. na termin przydatności do spożycia, który minął czy nieświeżość produktów.

Jakie zasady należy zachować przy dokonywaniu zakupów spożywczych?

Ważne jest aby przez zakupami na które się wybieramy zjeść mała przekąskę. Tak aby nie czuć się pełnym i sennym ale aby nie dać się zwieść na manowce zakupowe naszemu głodowi. Należy krążyć po obrzeżach supermarketów bo to właśnie tam można znaleźć świeże owoce, warzywa, nabiał, mięso i ryby. Na regałach w środku sklepów zazwyczaj umieszcza się śmieciowe jedzenie.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie owoców i warzyw.

Świeży towar jest wykładany zazwyczaj tuz po otwarciu sklepu lub wieczorem przed jego zamknięciem. Paczkowane owoce i warzywa są przeważnie droższe, poza tym nie można im się przyjrzeć. Powinny mieć ładna jędrną skórkę bez widocznych uszkodzeń. Gdyż uszkodzone są łatwa pożywką dla bakterii. Przy wyborze ogórków najlepiej aby były ciemnozielone, bez widocznych skaz i uszkodzeń. Jeżeli zauważy się na nich żółte plamy to znaczy że są przejrzałe. To samo dotyczy papryk musza mieć intensywny kolor. Łodyga zawsze musi być świeża, jędrna i chrupiąca. Ziemniaki powinny być twarde i gładkie. Takie które nie mają pomarszczonej skórki i nie kiełkują. Sałata powinna być bez dziur i brązowych brzegów. Co ważne im bardziej intensywny odcień zieleni sałaty tym lepiej.

Owoce dotyczy ta sama zasada mają być całe, bez widocznych uszkodzeń czy zażółceń o ile nie wymaga to ich naturalny kolor. Końcówki kiści bananów powinny być zielone lub jasnożółte ale nigdy brązowe. Dojrzały owoc mango da się lekko zgnieść a w miejscu szypułki wydziela się ładny owocowy aromat. Wybierając truskawki należy wybierać czerwone. Powinny one posiadać szypułki o świeżych zielonych listkach. Cytryna z której wyciśniesz dużo soku to taka która posiada ładną, gładką jędrną skórkę bez przebarwień. Ważna zasada zawsze sięgaj po produkty sezonowe. Co tez jest ważne jeżeli to co kupiłeś jest ekologiczne to nie wytrzyma świeże długo dlatego nie kupuj za dużo, lepiej kupic mniej i w razie potrzeby udać się ponownie do sklepu.

Jak wybrać dobry chleb?

Zatrzymując się przy chlebie najlepsze jest pieczywo pełnoziarniste. Chleb powinien być wyprodukowany z mąki pełnoziarnistej. Dodatkowo im mniej w nim składników tym lepiej. Dobry chleb nie zawiera żadnych sztucznych aromatów, barwników oraz konserwantów. Chleb po naciśnięciu ma powrócić do pierwotnego kształtu, gdyż to świadczy o jego dobrej jakości. Jeżeli w chlebie pozostaje ślad po naciśnięciu to znaczy że mógł być wcześniej np. mrożony.

Jakie produkty w puszkach wybierać?

Uważa się, iż puszkowane produkty są niezdrowe, ponieważ zawierają dużo sodu. Należy wybierać te, które nie mają zbyt dużo soli i cukru. Produkty w wodzie i sosie własnym są najzdrowsze, ponieważ jest w nich mniej sztucznych składników. Podczas zakupów tego typu produktów należy zwrócić uwagę na opakowanie. Kiedy puszka jest zardzewiała należy nie kupować tego typu produktów, ponieważ mogą one być niebezpieczne dla zdrowia.

Mięso i nabiał kolejny etap zakupów spożywczych.

Wołowina powinna mieć ciemny kolor może być to odcień fioletu, czerwieni lub brązu. Wieprzowina powinna mieć odcień różu. Jej zapach nie może być ostry. Jeżeli nie mamy zamiaru przyrządzić mięsa od razu powinniśmy wybierać te o dłuższym terminie przydatności do spożycia paczkowane. Kupując mięso w opakowaniach należy zwrócić uwagę czy jest ono szczelnie zapakowane, nie ma żadnych dziur z których wypływa niezidentyfikowana ciecz. Skórka w kurczaku powinna być jaśniejsza niż mięso a nie żółta lub jasno brązowa. Dobre ryby mają oczy o czarnych i lśniących źrenicach ich skóra powinna być jedwabista. Nabiał należy wybierać od końca na półce o najdłuższej dacie przydatności do spożycia. Tą sama zasadę należy stosować przy zakupie mrożonek, żywności pakowanej czy jajek. Mleko powinno być pasteryzowane. Przy wyborze jogurtów należy uważać na składniki, napis który powinien się znaleźć to żywe kultury bakterii.

Zachowując wymienione powyżej wzorce przy robieniu zakupów spożywczych z pewnością zmniejszymy ilość wyrzucanego przez nas jedzenia oraz znacząco ochronimy nas portfel przez niepotrzebnymi wydatkami.

0 0 oceny
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
pogrzeb zakład pogrzebowy

Jak zorganizować pogrzeb w Krakowie?

uszak do salonu

Fotel uszak w salonie