Grillowanie w gronie najbliższych to świetny sposób na spędzanie czasu w upalne dni. O ile klasyczne kiełbaski i karkówki są naprawdę przepyszne, tak po czasie mogą się po prostu znudzić. Co zatem wrzucić na grilla żeby uniknąć monotonii? Możliwości jest naprawdę wiele, możemy eksperymentować z różnymi rodzajami mięsa, ryb, przyprawami a nawet warzywami. Zobacz przepisy, które pozwolą Ci zadziwić Twoich gości i zyskać miano prawdziwego grill mastera!
Łosoś
Propozycja idealna dla fanów ryb i owoców morza. Chociaż łosoś zadziwia swoim delikatnym i soczystym mięsem, stosunkowo rzadko pojawia się na letnich grillach. Szkoda, bo to bardzo uniwersalna ryba, której smak dobrze komponuje się z wieloma owocami i warzywami. Możemy zaserwować go zarówno ze szparagami jak i z ananasem. Jego przyrządzenie jest bardzo proste! Wystarczy równo pokrojone filety grillować z obu stron przez kilka minut, aby uzyskać perfekcyjnie wypieczone mięso! Świetnie smakuje także z pieczonymi ziemniakami
Duszony bakłażan z grilla
Fantastyczna opcja dla wszystkich wegan i wegetarian. Duszony bakłażan ma naprawdę wykwintny smak, który idealnie komponuje się z pesto czy czosnkiem. Również wykonanie tej potrawy jest niezwykle proste, plasterki uprzednio przygotowanego bakłażana wystarczy grillować w folii przez ok. 15-20 minut.
Cukinia z grilla
Kolejna fantastyczna opcja na roślinnego grilla, plasterki tego pysznego i zdrowego warzywa cieszą się ogromną popularnością, nie tylko wśród wegetarian! Możesz ją nafaszerować pysznym nadzieniem, zrobić z niej roladki lub podawać solo. To warzywo będzie zachwycać w każdej formie
Szaszłyki
Szaszłyki to proste w przygotowaniu danie, które można urozmaicić na bardzo wiele sposobów. Dodaj do tych przekąsek kawałki mango, awokado czy koziego sera, aby zamienić je w bardziej wyrafinowane danie, które pokochają goście twojego przyjęcia. Dla fanów mięsnych smaków przygotuj szaszłyki wołowe, które możesz podawać z tortillą. To danie w meksykańskim stylu jest naprawdę ciekawe i pyszne!
Sałatki
Na dobrym grillu nie może zabraknąć także szerokiego wyboru sałatek, którymi można przegryzać upieczone kiełbaski. Warto eksperymentować z niebanalnymi połączeniami składników, takimi jak szparagi i jajko, czy truskawki i orzeszki ziemne. Możesz także zaoszczędzić czas i wykorzystać w nich również grillowane warzywa! Zachęcamy także do zabawy formą, tak aby przygotowane sałatki były nie tylko pyszne, ale również zachęcające wizualnie
Więcej pomysłów na grilla znajdziesz na stronie https://www.kaufland.pl/przepisy/grill.html.