Prowadząc działalność związaną z hodowlą zwierząt gospodarskich, produkcją ogrodniczą lub warzywniczą, wielokrotnie stajemy przed koniecznością użycia słomy. By łatwo dostosować ją do swoich potrzeb, warto skorzystać z dedykowanych temu narzędzi. Jednym z najpopularniejszych z nich jest rozdrabniacz do słomy.
Ścielenie bydłu — komfort i efektywność pracy przy użyciu właściwych maszyn
Każdy hodowca krów, świń czy mniejszych zwierząt takich jak króliki, kozy czy owce wie, że regularna zmiana ściółki, na której bytuje stado, zapewnia wysoką zdrowotność trzody i łatwiejszą pracę przy pielęgnacji. Do przygotowania podłoża w oborze, chlewni lub klatkach, najprostsze będzie użycie dobrze wysuszonej słomy lub siana. Jest to rozwiązanie, które nie wymaga od nas stosowania żadnych dodatkowych maszyn, tanie w wykonaniu, ale niestety problematyczne w trakcie ostatniego etapu eksploatacji, tj. czyszczeniu pomieszczeń hodowlanych. Jest to spowodowane tym, że po zanieczyszczeniu zarówno siano, jak i słoma tworzą zbitą i często bardzo ciężką masę. Jak zatem można przygotować te materiały tak, by późniejsza praca nie stanowiła większego problemu? Wystarczy odpowiednio je rozdrobnić! W celu rozdrobnienia siana oraz słomy na mniejsze, wygodniejsze w użyciu frakcje, wystarczy dobrać do naszego gospodarstwa maszynę do rozdrabniania słomy o odpowiednich parametrach.
Wybór właściwego rozdrabniacza do słomy
Na rynku bez trudu znajdziemy kilka typów tych maszyn. Najpopularniejsze z nich to te o dużej mocy, ze względu na swoją masę montowane stacjonarne, umożliwiające przerobienie bardzo dużej masy surowca w stosunkowo krótkim czasie. Dobierając urządzenie do naszych potrzeb, weźmy pod uwagę przede wszystkim jego wielkość (w szczególności pod kątem powierzchni roboczej, w jakiej mamy zamiar go użytkować). W przypadku niewystarczającego miejsca w budynku, który posiadamy, możemy zdecydować się na jeden z modeli rozdrabniaczy do słomy mobilnych, które przyłączamy do ciągnika. Innym istotnym parametrem, jaki powinniśmy sprawdzić w trakcie wybierania nowego urządzenia, jest jego pojemność. Najczęściej spotykane maszyny oferują od 3 do 9 metrów sześciennych załadunku.
Ze względu na to, że siano i słomę możemy przechowywać w formie bel, kostek lub luźnej pod plandekami, sprawdźmy, czy wybrany model rozdrabniacza umożliwia załadunek jedynie „zasypowy”, czy jest możliwość wrzucenia całej balotu lub kostki. Bardziej zaawansowane modele, umożliwiają dodatkowo załadunek beli od góry, co ułatwia użytkowanie i zmniejsza czas potrzebny na powtórne napełnienie zasobnika. Czy wspomniane wcześniej ścielenie bydłu to jedyne prace, jakie ułatwi zakup maszyny tego typu? Zdecydowanie nie. W wielu modelach, dzięki możliwości wyboru siatki o mniejszych lub większych otworach, możemy płynnie zmieniać grubość frakcji rozdrabnianego materiału. Będzie to szczególnie przydatne, jeżeli zamiast przygotowania ściółki dla zwierząt, chcielibyśmy przygotować paszę z wykorzystaniem suszonych ziół i nie tylko.
Podsumowując, jakie najważniejsze parametry w trakcie wyboru rozdrabniacza do słomy powinniśmy mieć na uwadze?
- wielkość maszyny
- pojemność załadunku
- czy jest możliwość załadunku od góry
- jaki typ słomy możemy przerobić — baloty, kostki czy luzem?
- możliwość ewentualnej zmiany sita w celu wyboru grubości frakcji.