Twardość wody to zespół właściwości chemicznych i fizycznych wody związanych z zawartością w niej rozpuszczonych soli, głównie wapnia i magnezu.
Twarda woda i jej wpływ na włosy i skórę
Woda o wysokiej zawartości soli nazywana jest wodą twardą, a wodę o niskiej zawartości soli nazywa się miękką. Podczas mycia twarda woda wysusza skórę, a substancje pieniące (mydło, szampony, detergenty itp.) nie pienią się dobrze. Włosy są szorstkie, mogą być trudne do rozczesania i wyglądają na matowe. Po dłuższym stosowaniu takiej wody na włosach wszelkie chemiczne zabiegi fryzjerskie, kręcenie, farbowanie, prostowanie są utrudnione, ponieważ zawarte sole zakłócają przebieg reakcji i uniemożliwiają uzyskanie pożądanych rezultatów. Woda miękka to zazwyczaj woda deszczowa lub chemicznie zmiękczona. Jest uważana za najlepszą do mycia włosów, ponieważ nie ma szkodliwego wpływu i nie przeszkadza w zabiegach fryzjerskich. W takiej wodzie szampony i mydła łatwo się pienią, a barwniki i odżywki bez problemu emulgują. W wysokiej jakości kosmetykach profesjonalnych, przeznaczonych do różnych warunków pracy, do składu dodawane są składniki chelatujące. Jest to specjalna grupa substancji, które po zastosowaniu oddziałują z solami o twardości. Dzięki temu znacznie redukowany jest szkodliwy wpływ soli twardości na pracę kosmetyków. Oprócz soli twarda woda może zawierać również sole innych metali, na przykład żelaza, miedzi i innych. Te same w sobie nie mają wpływu na włosy, ale wchłaniają się we włosy i zakłócają działanie kosmetyków.
Jak zmiękczyć wodę?
Twarda woda jest również szkodliwa dla zdrowia. Skóra szybciej się starzeje, włosy stają się cieńsze i wypadają, a w nerkach mogą tworzyć się kamienie. Ponadto nagromadzenie nierozpuszczalnych soli w organizmie prowadzi do zablokowania naczyń. W takich przypadkach przyda się zmiękczacz do wody. Twardość wody to suma wszystkich jej właściwości związanych z zawartością soli wapnia i magnezu. Ta cecha jest określona przez ilość kationów Ca i Mg na m³ wody. Jednostką miary jest mol/m³ lub meq/l. Według WHO normalna twardość wynosi 1-2 mEq / l. Jak można określić twardość? Niezawodnym sposobem jest zlecenie analizy wody w laboratorium. Możesz też na „oko” ocenić, że woda jest twarda. Istnieje wiele sposobów walki z twardą wodą, ale optymalną metodą są filtry zmiękczające.
Filtry do zmiękczania wody za pomocą żywic jonowymiennych. Metoda opiera się na zdolności żywicy do „pobierania” wapnia i magnezu z wody, zastępując je sodem, którego sole nie wytrącają się po podgrzaniu. Filtry membranowe metodą odwróconej osmozy znajdziesz m.ni. w sklepie internetowym OXY Shop. W nich woda pod ciśnieniem przechodzi przez membranę, która stanowi barierę dla większości rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych zanieczyszczeń. System odwróconej osmozy w 98% oczyszcza płyn z soli i bakterii, wirusów i produktów ropopochodnych, co pozwala poradzić sobie nie tylko z nadmierną twardością wody, ale także z innymi problemami, a także sprawia, że jest całkowicie bezpieczny do picia. Główną zaletą filtrów do wody jest to, że zatrzymują szkodliwe chemikalia i ich składniki zawarte w samej wodzie. Niektóre z tych składników to chlor i ołów. Systemy filtracji, takie jak system odwróconej osmozy i filtr przepływowy, są w stanie usunąć z wody mikroorganizmy i wirusy, które po spożyciu mogą powodować choroby przewodu pokarmowego.
Woda z kranu może zawierać około 2000 lub więcej znanych szkodliwych chemikaliów i bakterii.
Filtr prysznicowy jest w stanie usunąć z wody chlor, który jest wchłaniany przez organizm lub wdychany wraz z oparami, ponieważ produkty uboczne chlorowania z wody odparowują szybciej niż sama woda. Chlor po spożyciu może powodować wysypkę i podrażnienie skóry.
Zainstalowanie wkładu węglowego w systemie prysznicowym może wyeliminować te szkodliwe chemikalia i uniemożliwić ich przedostawanie się do organizmu. Zobacz pełną ofertę filtrów wody i zmiękczaczy na https://oxyshop.pl/.
Filtry odwróconej osmozy poprawiają smak i zapach wody z kranu, a także smak potraw przygotowywanych na wodzie oczyszczonej. Woda filtrowana jest korzystna dla wszystkich domowników, ale przede wszystkim dla niemowląt i kobiet w ciąży. Twarda woda ma też zły wpływ na nasz stan zdrowia. Nadmiar soli wapnia i magnezu szkodzi organizmowi w taki sposób, że tworzy kamienie nerkowe w woreczku żółciowym i pęcherzu. Co prowadzi do zapalenia stawów, zapalenia wielostawowego. Chlor i związki chloru są czynnikami rakotwórczymi, które mogą przyczyniać się do powstawania i rozwoju raka, alergii i podrażnień skóry. Wysoka zawartość żelaza w wodzie z kranu. Prowadzi do chorób wątroby, różnych alergii, zmiany składu morfologicznego krwi. Siarkowodór rozpuszczony w wodzie. Powoduje również alergie, obniża odporność i działa depresyjnie na układ rozrodczy. Wysoka zawartość manganu w wodzie z kranu. Wywołuje działanie mutagenne i powoduje choroby układu krążenia.